Mens sana in corpore sano
--Juvenal m Roman Poet
Voedingsadvies
Mens sana in corpore sano
Een gezonde geest in een gezond lichaam. Volgens mij heeft iedereen deze zin wel eens voorbij zien komen, zeker de mensen die ooit latijn op school gehad hebben. Toch zit in dit korte zinnetje de basis van een goede gezondheid en (zoals Juvenal, de Romeinse dichter als schreef) een gelukkig leven. Waar energetische coaching je kan helpen bij je innerlijke kracht te komen is goede voeding een van de belangrijke pijlers om ons lichaam gezond te houden.
Leefstijlgeneeskunde
Leefstijlgeneeskunde is een moderne naam voor het besef dat wij meer zijn dan een lichaam. Om gezond te zijn en te blijven moeten wij streven naar gezondheid op alle aspecten van ons leven: Voeding, beweging, slaap, zingeving, sociaal en ontspanning. Hoewel een nieuwe naam is deze aanpak al eeuwenoud. De grondlegger van onze Westerse geneeskunde Hippocrates benadrukte in de oorspronkelijke artseneed al "leef en dieetmaatregelen" als belangrijkste instrument. Ook in Ayurveda en Traditioneel Chinese Geneeskunde, beiden van duizenden jaren voor Christus, is het gebruikelijk om naar alle aspecten van iemands leven te kijken.
Voedingshype
Hoewel geen van bovenstaande aspecten belangrijker is dan de ander is voeding momenteel wel een van de meest in de belangstelling staande. Obesitas is een groot probleem in onze westerse wereld en ook hart- en vaatziekten en diabetes zijn duidelijk aan voeding gerelateerde problemen.
Geen dag gaat voorbij of je hoort of leest wel over voeding. Dit is goed, dat is slecht. We moeten elke dag melk drinken, minder vlees eten enz. Maar duidelijk is het niet. Wat vandaag taboe wordt morgen juist aanbevolen. Het internet staat vol met diëten en ook de officiële organen (voedingscentrum, RIVM, gezondheidsgraad) hebben ieder hun eigen, niet geheel onafhankelijke visie evenals diverse stromingen in de natuurgeneeskunde. Kun jij door de bomen het bos nog zien?
Welke voeding is goed voor mij?
Niet ieder mens gelijk is. Recent DNA onderzoek heeft dit ook wetenschappelijk bewezen. Waar bijvoorbeeld de Maasai vrijwel volledig op melk en bloed van hun vee kunnen leven zijn vrijwel alle volwassen Japanners intolerant voor melkproducten. Maar niet alleen tussen rassen, ook mensen onderling verschillen. Daarnaast kunnen wij in bepaalde omstandigheden (b.v. ziekte, zwangerschap, stress) andere behoeften hebben.
"In voedsel is uitstekend medicijn te vinden. In voedsel is slecht medicijn te vinden: goed en slecht zijn relatief." -Hippocrates
Voedsel kan je gezond maken. Goed voedsel, op de goede manier bereid versterkt het lichaam en het zelf genezend vermogen. Maar voedsel kan je ook ziek maken. Verontreinigd of bedorven voedsel, te veel of te weinig of bijvoorbeeld eenzijdige voeding. Allergieën kunne een rol spelen maar ook kunnen bepaalde voedingsmiddelen gewoon niet bij je passen. Als wij in goed contact met ons lichaam en gevoel zijn, er goed naar luisteren dat weten wij zelf wat goed voor ons is. Maar veelal zijn wij dat vergeten.
Uiteindelijk is het de bedoeling dat wij weer zo goed naar ons lichaam leren luisteren. Maar om daar te komen moeten we eerst in balans komen. Zit je niet lekker in je vel, ben je vaak moe, heb je last van voeding allergieën of wil je gewoon weten wat voor jou het beste is dan help ik je dit uit te zoeken.